Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

CD 2014

donderdag 22 mei 2014 14:45 - 14:55

Snelle preoperatieve schatting van postoperatief complicatierisico in onco-geriatrische patiënten?

Huisman, M.G., Bock, G.H. de, Ugolini, G., Montroni, I., Spiliotis, J., Stabilini, C., De'Liguori Carino, N., Farinella, E., Audisio, R.A.A., Leeuwen, B.L. van

Voorzitter(s): P. Hemmer, chirurg, Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen & J.M.T. Omloo, AIOS Heelkunde, Gelre Ziekenhuizen, Apeldoorn

Locatie(s): Brabantzaal

Categorie(ën):

In 2020 zal ruim 30% van de nieuwe gevallen van kanker gediagnosticeerd worden bij patiënten van 75 jaar en ouder. Het preoperatief correct inschatten van het risico op postoperatieve complicaties is essentieel om preventieve maatregelen efficiënt in te kunnen zetten. De ‘Geriatric Assessment’ (GA) wordt binnen de onco-geriatrie aanbevolen als instrument ter identificatie van kwetsbare ouderen, maar het tijdrovende karakter voorkomt implementatie in de chirurgische praktijk.

Het doel van deze multicentrische prospectieve cohort studie is het voorspellend vermogen van verschillende tijdsbesparende screenings-instrumenten te analyseren en deze te vergelijken met het voorspellend vermogen van de GA ten aanzien van het risico op ernstige postoperatieve complicaties.

Tussen september 2008 en oktober 2012 werden in 14 centra patiënten ≥70 jaar die electief een resectie van een solide tumor ondergingen geïncludeerd. Centra met minder dan 10 inclusies werden vervolgens geëxcludeerd om selectiebias te minimaliseren. Preoperatief werden de GA en 3 screenings-instrumenten afgenomen: de ‘Timed Up and Go’ (TUG, een functionele test die loopsnelheid meet), de ‘Vulnerable Elders Survey’ (VES) en de ‘Groningen Frailty Index’ (GFI). Postoperatieve complicaties binnen 30 dagen werden geregistreerd met de Clavien-Dindo Classificatie. Middels logistische regressie analyses werden odds ratio’s (OR’s) en 95% betrouwbaarheidsintervallen (95%-CI) geschat. Absolute risico’s werden berekend.

Data van 321 patiënten werden geanalyseerd, de mediane leeftijd was 76 (max. 96) en 60.7% (n=195) was vrouw. 59 patiënten (18.8%) ontwikkelden ernstige complicaties. In de multivariate logistische regressie analyse, gecorrigeerd voor centrum, geslacht, type operatie en hoeveelheid bloedverlies, waren alleen de TUG en de GA voorspellend voor ernstige postoperatieve complicaties (ORTUG 2.97; 95%-CITUG 1.06-8.33. ORGA 2.56; 95%-CIGA 1.16-5.67). Van de mensen met een verlengde TUG (n=45) ontwikkelde 44.4% (n=20) een ernstige complicatie, terwijl van de mensen met een positieve GA (n=137) 27.7% (n=38) ernstige complicaties ontwikkelden. In 67.6% van de patiënten (n=207) kwamen de resultaten van de TUG en de GA met elkaar overeen (beide normaal of beide verlengd/positief). Het combineren van de TUG en de GA leverde geen hoger absoluut risico op (42.5%; n=17).

Zowel de TUG als de GA zijn voorspellend voor het risico op ernstige postoperatieve complicaties in onco-geriatrische patiënten. Een verlengde TUG identificeert meer patiënten met een verhoogd complicatierisico dan een positieve GA.

Conclusie: de TUG is een geschikt tijdsbesparend screenings-instrument om het postoperatieve complicatierisico in onco-geriatrische patiënten in te schatten.