De invloed van een ontlastend ileostoma bij een Low Anterior Resectie op de defaecatie op de langere termijn
Engberts, A.C., Neijenhuis, P.A.
Voorzitter(s): P. Hemmer, chirurg, Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen & J.M.T. Omloo, AIOS Heelkunde, Gelre Ziekenhuizen, Apeldoorn
Locatie(s): Brabantzaal
Categorie(ën):
In Nederland is het gebruikelijk om bij een Low Anterior Resectie (LAR) zeer laagdrempelig een ontlastend ileostoma aan te leggen om complicaties van naadlekkage te voorkomen. Landelijk wordt dit in ongeveer 70% van de gevallen gedaan. In ons centrum wordt enkel een ontlastend stoma aangelegd indien hier om technische redenen een aanleiding toe is, zoals bijvoorbeeld een incomplete donut. Dit is in slechts 15% van de ingrepen het geval.
Er is weinig bekend omtrent de consequenties van dit behoudende beleid op defaecatie klachten op de langere termijn. Het is evident dat dit zeer belangrijk is in het dagelijks functioneren en problemen op dit terrein kunnen zeer invaliderend zijn.
Om ons terughoudende beleid te toetsen hebben wij een retrospectief statusonderzoek uitgevoerd bij alle patiënten die in de periode 2007-2012 een LAR vanwege een maligniteit hebben ondergaan. Voorwaarden voor inclusie was een follow-up van tenminste 1 jaar met gedocumenteerde defaecatie functie uitvraag. Van de 141 geopereerde patiënten zijn op basis van de selectiecriteria 103 patiënten geïncludeerd welke werden onderverdeeld in: 1) geen initieel ontlastend ileostoma, 2) direct een ontlastend ileostoma en 3) in tweede instantie een ontlastend ileostoma vanwege complicaties.
De mate van (in)continentie werd bepaald aan de hand van het scoringsschema: A) geen klachten, B) wisselende defecatie, C) soiling of incontinentie en D) moeizame ontlasting of obstipatie.
Na analyse van alle resultaten bleek dat bijna 70% van de patiënten met een primaire anastomose zonder ontlastend ileostoma na een jaar klachtenvrij waren op het gebied van de defaecatie. Dit in verhouding tot 36% van de patiënten de wél een ontlastend ileostoma hebben gekregen. Zie bijgesloten tabel 1,2 en figuur 1. Dit is een significant verschil.
Conclusie: Een preventief ontlastend ileostoma lijkt niet in positieve zin bij te dragen aan de dagelijkse continentie van geopereerde patiënten op een langere termijn. Gezien het huidige landelijke beleid zijn deze resultaten opvallend. Wellicht is verder onderzoek vanuit de DSCA registratie geïndiceerd.