Laparoscopische chirurgie voor colorectaalcarcinoom leidt tot langere overleving in vergelijking met een open benadering
Kroon, H.M., Buurma, M., Reimers, M.S., Neijenhuis, P.A.
Voorzitter(s): P. Hemmer, chirurg, Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen & J.M.T. Omloo, AIOS Heelkunde, Gelre Ziekenhuizen, Apeldoorn
Locatie(s): Brabantzaal
Categorie(ën):
Introductie
Colorectale maligniteiten worden in toenemende mate laparoscopisch geopereerd. Na deze benadering worden, in vergelijking met conventionele open chirurgie, betere kortetermijnresultaten vermeld zoals minder intra-operatief bloedverlies, minder complicaties en een kortere ziekenhuisopname. Tot op heden is echter weinig bekend over de langetermijnresultaten. Daarom vergeleken wij in de huidige studie de overleving na laparoscopie met die welke behaald werd na een open behandeling bij patiënten met colorectaalcarcinoom, allen geopereerd in ons ziekenhuis.
Patiënten en Methoden
Een analyse van onze prospectief verzamelde database werd verricht met hierin opgenomen alle patiënten die tussen 2004 en 2012 in ons ziekenhuis een resectie ondergingen in verband met een colorectaalcarcinoom. Patiënten werden ingedeeld in twee groepen: een groep geopereerd door middel van laparoscopie en een groep geopereerd door middel van een conventionele laparotomie. Peri-operatieve data werden verzameld, evenals data betreffende de follow-up en overleving.
Resultaten
In totaal ondergingen 774 patiënten een resectie voor een colorectaal- carcinoom. Van hen werden 259 met een open benadering behandeld en 515 met laparoscopie. In de laparoscopische groep waren meer patiënten met een rectumcarcinoom opgenomen terwijl in de open groep meer patiënten een hogere ASA-classificatie hadden. Na een mediane follow-up van vier jaar, bleek in de multivariate analyse dat laparoscopische chirurgie een onafhankelijke prognostische factor was voor zowel een langer ziektevrij interval (hazard ratio [HR] 0.704; 95%CI 0.52 - 0.96; p = 0.027), alsook voor een langere overleving (HR 0.629; 95%CI 0.46 - 0.837; p = 0.005).
Conclusie
In dit onderzoek hadden patiënten met een colorectaalcarcinoom na laparoscopische chirurgie in de multivariate analyse, in vergelijking met een open behandeling, zowel een langer ziektevrij interval alsook een langere overleving. Daarom menen wij dat laparoscopische chirurgie de voorkeur verdient bij patiënten met een colorectale maligniteit.