Core Wash Cytologie bij een histologisch mamma biopt: een betrouwbare voorlopige diagnose binnen één uur faciliteert een one-stop-shop mammapoli.
Bulte, J.P., Wauters, C.A.P., Duijm, L.E.M., Wilt, J.H.W. de, Strobbe, L.J.A.
Voorzitter(s): R. Roumen, chirurg, Máxima Medisch Centrum, Veldhoven & T.S. Aukema, AIOS Heelkunde, Kennemer Gasthuis, Haarlem
Locatie(s): Diezehal
Categorie(ën):
Het doel van onze studie is klinische validatie van een hybride cytologie/histologie techniek in de diagnostiek van mamma-afwijkingen, in het kader van een sneldiagnostiek traject. Voor (pathologische) evaluatie zijn ruwweg twee opties beschikbaar: histologie (verwerkingsduur circa 14 uur, erg sensitief en specifiek, conclusiviteit circa 99%) en cytologie (verwerkingsduur minder dan één uur, maar minder sensitief en specifiek, conclusiviteit 60-75% (vanwege hoge operator-dependancy)). Core Wash Cytologie (CWC) is een hybride techniek om uit één biopt zowel een snelle cytologische diagnose te verkrijgen, als een latere, definitieve histologische diagnose. Onze kliniek gebruikt een aangepaste vorm van CWC. In de literatuur zijn de karakteristieken van deze techniek sterk wisselend: conclusiviteit is gerapporteerd van 58 tot 93%. Bij een pilot in onze eigen kliniek bleek conclusiviteit 96%, sensitiviteit 97% en specificiteit 100%.
Er werd een nieuwe retrospectieve studie uitgevoerd, waarbij alle CWC biopten tussen mei 2009 en mei 2012 werden geïncludeerd. De uitslag van de cytologie werd hierbij gecorreleerd aan de definitieve diagnose: pathologie van het resectie preparaat als een operatie werd uitgevoerd, anders de histologische uitslag in combinatie met landelijke follow-up via de pathologie database PALGA om een vals negatief resultaat uit te sluiten.
In de studieperiode werden 1253 CWC procedures verricht. Van de gebiopteerde afwijkingen waren 849 (68%) gevallen maligne, en 404 (32%) benigne. Het resultaat van de CWC procedure kon voor 894 laesies (71%) gecorreleerd worden aan de pathologie van een successievelijke resectie. Voor 359 laesies (29%) bestond de definitieve diagnose uit de histologie in combinatie met follow-up.
Van de CWC procedures leverde 1007 (80%) een conclusieve diagnose op: uitgesplitst naar maligne gevallen 89%, naar benigne gevallen 62%. Bij de 247 (20%) inconclusieve CWC procedures kon in 197 gevallen (80%) de volgende dag een diagnose gesteld worden op basis van de histologie, in 49 gevallen (20%) was ook histologie inconclusief. De sensitiviteit van een conclusieve CWC uitslag was 98%, specificiteit 90%. In 31 gevallen (3%) waren cytologie en histologie tegenstrijdig: maligne histologie was dan altijd betrouwbaar. Benigne histologie met maligne CWC resultaat ging echter in 30% gepaard met maligniteit na excisie en/of herhaalde biopsie.
Het huidige onderzoek is de grootste beschreven reeks CWC, representatief voor de dagelijkse praktijk. Middels CWC kunnen we binnen de triple diagnostiek van mamma afwijkingen een betrouwbare voorlopige diagnose stellen binnen één uur. De hoge conclusiviteit in maligne gevallen maakt deze techniek bijzonder geschikt voor populaties met een hoge prevalentie van maligniteit.