Echogeleide axillaire punctie voorspelt mate van lymfklieraantasting bij mammacarcinoom.
Taheij, J.E.G., Wely, B.J. van, Wauters, C.A.P., Duijm, L.E.M., Wilt, J.H.W. de, Strobbe, L.J.A.
Voorzitter(s): R. Roumen, chirurg, Máxima Medisch Centrum, Veldhoven & T.S. Aukema, AIOS Heelkunde, Kennemer Gasthuis, Haarlem
Locatie(s): Diezehal
Categorie(ën):
Het doel van deze studie is het bepalen van de betrouwbaarheid van echogeleide axillaire punctie in het voorspellen van de mate van lymfklieraantasting bij mammacarcinoom. Daarbij gebruiken we de door de Z0011-RCT (Giuliano, JAMA 2011) geïntroduceerde drempel van 2 positieve okselklieren.
Door middel van de prospectieve PALGA-database zijn patiënten geïdentificeerd die tussen 2000 en 2011 een okselklierdissectie (OKD) en/of echogeleide cytologische punctie (FNA) hebben ondergaan in twee Nederlandse borstkanker-centra. Patiënten met een tumor-positieve FNA uitslag ondergingen een OKD, patiënten met een tumor-negatieve FNA uitslag of een onverdachte echo ondergingen een schildwachtklierprocedure (SWK). In geval van een positieve SWK werd alsnog een OKD verricht. Het aantal positieve okselklieren en het totaal aantal okselklieren werd geanalyseerd.
Tussen 2000 en 2011 werd in ons cohort bij 3558 patiënten borstkanker gediagnosticeerd. 632 patiënten (17.8%) ondergingen FNA als gevolg van een verdachte echo. 407/632 patiënten (64.4%) hadden een maligne FNA-uitslag (Fig. 1). 118/632 patiënten (18.7%) hadden een benigne FNA-uitslag. 603/2704 patiënten (22.3%) hadden een positieve SWK. De sensitiviteit om tumor-positieve klieren te detecteren was 84.7%, de specificiteit 95.8%, de positief voorspellende waarde was 98.8%, de negatief voorspellende waarde was 60.2% en de accuraatheid was 86.9%.Van de FNA-positieve patiënten had 66.2% meer dan 2 positieve okselklieren vergeleken met 36.2% bij FNA-negatieve patiënten en 25.8% bij patiënten met een onverdachte echo maar een positieve schildwachtklier (beide p <0.0001). Van alle patiënten met een onverdachte echo had 7.2% uiteindelijk meer dan 2 positieve klieren. Bij FNA-positieve patiënten was het mediane aantal positieve klieren 4, bij FNA-negativiteit of een onverdachte echo maar een positieve SWK 2 (p < 0.0001).
Conclusies: Er is een significant verschil in okselaantasting tussen patiënten met een tumor-positieve FNA en patiënten met een tumor-negatieve FNA of een positieve SWK. Echogeleide punctie van de oksel kan betrouwbaar differentiëren tussen patiënten met uitgebreide (>2 positieve klieren) versus minder uitgebreide lymfklieraantasting. Bij mammasparende behandeling met een onverdachte echo of een negatieve FNA-uitslag gevolgd door positieve SWK kan OKD achterwege gelaten worden.
- Over Taheij, J.E.G.
- Over Wely, B.J. van
- Over Wauters, C.A.P.
- Over Duijm, L.E.M.
- Over Wilt, J.H.W. de
- Over Strobbe, L.J.A.