Preventie van parastomale hernia door versterking van de buikwand met een polypropylene mat bij aanleg van een eindstandig colostoma. Korte termijn resultaten van een gerandomiseerd multicentrisch onderzoek: De PREVENT-trial
Brandsma, T., Hansson, B.M.E., Aufenacker, T.H.J., Bleichrodt, R.P., Rosman, C.
Voorzitter(s): S. Nienhuis, chirurg, Catharina Ziekenhuis, Eindhoven & H.P.A.M. Poos, AIOS Heelkunde, Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen
Locatie(s): Auditorium
Categorie(ën):
Achtergrond
Een parastomale hernia (PSH) is een veelvoorkomende complicatie van een colostoma. Uiteindelijk ontwikkelt 40-50% van de patiënten met een colostoma een hernia waarvan één derde een chirurgische correctie behoeft. Helaas is dit een lastige procedure, vaak gepaard gaande met complicaties en een hoge kans op een recidief. Twee kleine monocentrische studies laten een afname zien van de incidentie van parastomale hernia’s door het plaatsen van een lichtgewicht polypropylene matje achter de rectus spier bij de aanleg van een eindstandig colostoma. Wij hebben een landelijke multicentrische, prospectief gerandomiseerde studie uitgevoerd met als vraag of het retromusculair plaatsen van een mat rondom het stoma een haalbare en veilige procedure is met een afname van het aantal parastomale hernia’s tot gevolg.
Methoden
Tussen 2010 en 2012 werden 150 patiënten geïncludeerd bij wie door middel van een electieve open procedure een eindstandig colostoma werd aangelegd. Versterking van de buikwand ter plaatse van het stoma met een retromusculair geplaatste lichtgewicht polypropylene mat (interventiegroep) werd vergeleken met het aanleggen van een colostoma zonder mat (controlegroep). De incidentie van parastomale hernia’s, complicaties, kosteneffectiviteit en kwaliteit van leven werden vergeleken. Na een minimale follow-up van één jaar hebben we de korte termijn resultaten geanalyseerd.
Resultaten
Er was geen verschil tussen beide groepen aangaande demografie, risicofactoren en pre-operatieve Quality of Life. Operatieduur was bijna 26 minuten langer in de meshgroep (p=0.018). Er was geen significant verschil in postoperatieve pijn en morbiditeit. Geen van de meshes hoefde te worden verwijderd. Er waren geen aanwijzingen voor fistels of stricturen en er was geen verschil in problemen aangaande de stomazorg. De SF-36 uitkomst, von Korff pijnscore en de EQ-5D gezondheidsquestionnaire waren vergelijkbaar in beide groepen na drie maanden en een jaar. Zestien patiënten hadden een parastomale hernia waarvan 12 in de niet-mesh groep (p = 0.03). Er werd geen verschil gevonden in andere bijkomende littekenbreuken.
Conclusie
Het retromusculair plaatsen van een lichtgewicht polypropylene mesh rondom een eindstandig colostoma ter preventie van het ontstaan van een parastomale hernia is een veilige en haalbare procedure zonder toename van complicaties zoals infecties, stomaproblemen of chronische pijn. Na één jaar follow-up zien we een significante daling in het aantal parastomale hernia’s tussen de groepen in het voordeel van de mesh groep.
- Over Brandsma, T.
- Over Hansson, B.M.E.
- Over Aufenacker, T.H.J.
- Over Bleichrodt, R.P.
- Over Rosman, C.