De korte termijn resultaten van de PRIMA trial, een multicenter gerandomizeerde studie: primaire mesh augmentatie versus conventioneel sluiten ter preventie van littekenbreuk
Timmermans, L., Eker, H.H., Steyerberg, E.W., Jairam, A., Pierik, E.G.J.M., Ham, A.C. van der, Dawson, I., Charbon, J.A., Kleinrensink, G.J., Jeekel, J., Lange, J.F.
Voorzitter(s): S. Nienhuis, chirurg, Catharina Ziekenhuis, Eindhoven & H.P.A.M. Poos, AIOS Heelkunde, Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen
Locatie(s): Auditorium
Categorie(ën):
Het ontstaan van littekenbreuken is nog steeds een van de meest voorkomende complicaties na abdominale chirurgie. Patienten met een aneurysma van de abdominale aorta (AAA) en mensen met obesitas hebben een verhoogd risico voor het ontwikkelen van een littekenbreuk met incidentie van hoger dan 30%. Het chirurgisch herstel middels mesh is de gouden standaard maar heeft nog steeds een erg hoog recidief percentage, met een 10 jaar cumulatieve recurrence rate van 32%. Het primair sluiten van de buik middels mesh augmentatie met als doel hernia preventie is in de afgelopen jaren in kleinere studies onderzocht met belovende resultaten. In 2009 is de PRIMA trial van start gegaan, een grote gerandomizeerde dubbel blind multicenterische studie met als doel de korte en lange termijns resultaten van primaire mesh augmentatie te beoordelen. Wij presenteren nu de korte termijns resultaten.
Tussen 2009 en 2012 werden in 11 ziekenhuizen in Nederland, Duitsland en Oostenrijk patienten geincludeerd indien zij werden geopereerd middels mediane laparotomie en een body mass index van 27 of hoger hadden, en/of een AAA hadden. Patienten werd gerandomizeerd tussen primair sluiten (PS) , onlay mesh augmentatie (OMA) en sublay mesh augmentatie (SMA).
In totaal werden 498 patienten geselecteerd waarvan 18 patienten per operatief werd geexcludeerd. Van de 480 patienten werden er 107 gerandomizeerd voor PS, 188 patienten voor OMA, en 185 patienten voor SMA. De resultaten representeren de postoperatieve periode van een maand na de operatie. Tijdens analyse bleek OMA een hogere incidentie van seroomvorming (34, 18.1%) te hebben ten opzichte van PS (n = 5, 4.7%) en SMA (n=13, 7%). Andere uitkomsten zoals wond infectie (oppervlakkig, subcutaan, intra-abdominaal), fascia dehiscentie, hematoom, ileus, heropname en re-interventie waren niet significant verschillend tussen groepen.
Gebasseerd op deze korte termijn resultaten concluderen wij dat primaire mesh augmentatie veilig is met alleen een toename van seroom formatie na OMA, zonder toename van wondinfecties.
- Over Timmermans, L.
- Over Eker, H.H.
- Over Steyerberg, E.W.
- Over Jairam, A.
- Over Pierik, E.G.J.M.
- Over Ham, A.C. van der
- Over Dawson, I.
- Over Charbon, J.A.
- Over Kleinrensink, G.J.
- Over Jeekel, J.
- Over Lange, J.F.