Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

CD 2014

donderdag 22 mei 2014 14:55 - 15:05

Resultaten uit de dagelijkse praktijk van de Clarivein mechanochemische ablatie van de vena saphena parva en magna, cohort analyse van 2 ziekenhuizen

Deijen, C.L., Schreve, M.A., Bosma, J., Nie, A.J. de, Leijdekkers, V.J., Akker, P.J. van den, Vahl, A.C.

Voorzitter(s): J.W.M. Elshof, chirurg, Viecuri Medisch Centrum, Venlo & V. Jongkind, AIOS Heelkunde, Westfries Gasthuis, Hoorn

Locatie(s): Zaal 82/83

Categorie(ën):

De laatste jaren zijn er verschillende minimaal invasieve methoden ontwikkeld voor de behandeling van insufficiëntie van de vena saphena parva (VSP) en vena saphena magna (VSM). Voorbeelden hiervan zijn radiofrequente ablatie (RFA) en endoveneuze laser ablatie (EVLA), waarvan EVLA een succespercentage tot 95.4% laat zien. Echter, bij deze technieken wordt een hoge dosis thermale energie in het vat gebruikt, waardoor het noodzakelijk is tumescentie-anesthesie toe te passen. Een nieuwe mechanochemische endoveneuze ablatie (MOCA) methode is geïntroduceerd middels het Clarivein-systeem. Deze techniek combineert mechanische beschadiging van het endotheel met simultane infusie van een vloeibaar sclerosans. Bovendien wordt geen gebruik gemaakt van warmte, zoals bij RFA en EVLA. Hierdoor is tumescentie-anesthesie niet nodig en worden zowel pijn als tijdsduur van de behandeling verminderd.

Een observationele studie werd verricht in twee Nederlandse ziekenhuizen. Alle consecutieve patiënten die behandeld waren met Clarivein voor de behandeling van VSP en/of VSM insufficiëntie werden geïncludeerd. Inclusieperiode was vanaf de introductie van het apparaat in de ziekenhuizen (september 2011 en december 2011) tot december 2012. Primair eindpunt was occlusie van meer dan 80% van het behandelde traject op duplex. Secundaire eindpunten waren peri- en postoperatieve complicaties. Analyses werden verricht met behulp van T-test, chi-kwadraat test en multivariate logistische regressie.

Er werden 449 patiënten geïncludeerd (165 mannen en 284 vrouwen, gemiddelde leeftijd 53 (20-89) jaar) met in totaal 570 insufficiënte venen, waarvan 558 behandeld werden. In 506 gevallen werd een duplex bij follow up gemaakt. In 457 hiervan (90%) was het behandelde vat geoccludeerd, in 49 gevallen (10%) was geen occlusie bereikt. In univariate en multivariate analyse was falen van de behandeling geassocieerd met VSM crosse insufficiëntie (OR 4 ; 95% CI 1.0-17.1, P = 0.049).Complicaties waren longembolieën (2), diep veneuze trombose (2), tromboflebitis (12), letsel van de nervus suralis (1), blaar (1), abces op de punctieplaats (1) en trombus (1).

Conclusies: Clarivein is een effectieve en veilige methode voor de behandeling van insufficiëntie van de VSP en VSM. Onze resultaten uit de dagelijkse praktijk zijn gelijk aan prospectieve studies met het Clarivein-systeem. EVLA laat een enigszins hogere effectiviteit zien, maar Clarivein heeft het enorme voordeel voor de patiënt geen thermale energie en tumescentie-anesthesie te gebruiken, resulterend in minder pijn en een kortere behandelingsduur.