Hemodynamica van de aorta na thoracic endovascular aortic repair: focus op bird-beak configuratie
Bogerijen, G.H.W. van, Auricchio, F., Conti, M., Moll, F.L., Herwaarden, J.A. van, Lefieux, A., Reali, A., Veneziani, A., Tolenaar, J.L., Trimarchi, S.
Voorzitter(s): J.W.M. Elshof, chirurg, Viecuri Medisch Centrum, Venlo & V. Jongkind, AIOS Heelkunde, Westfries Gasthuis, Hoorn
Locatie(s): Zaal 82/83
Categorie(ën):
Achtergrond
De proximale landingszone van de stentgraft tijdens Thoracic Endovascular Aortic Repair (TEVAR) is frequent gelokaliseerd in de binnenste curvatuur van de distale aortaboog. Door de rigiditeit van de stentgraft en de curvatuur van de aorta kan er een appositie ontstaan van de stentgraft ten opzichte van de aortawand, een zogenaamde bird-beak configuratie. Bird-beak is geassocieerd met endoleak type I na TEVAR en wordt gezien als een niet wensbare configuratie. Deze studie evalueert de impact van TEVAR op de hemodynamica van de aorta, met een speciale focus op bird-beak.
Methode
Pre- en postoperatieve CT angiografie van een patiënt die behandeld is met TEVAR voor een thoracaal post-dissectie aneurysma werd gebruikt ter evaluatie van anatomische veranderingen geïnduceerd door TEVAR. De scans werden opgeladen op een werkstation om een computationeel netwerk te genereren dat noodzakelijk is voor computational fluid dynamics (CFD). CFD kan gebruikt worden om de bloedstroom en de krachten die deze generen op de aortawand te analyseren. De CFD analyses zijn gefocust op de bird-beak configuratie, distributie van bloedstroom in de supra-aortale aftakkingen na partiële afsluiting van de linker arteria subclavia (LSA), en stenose in de distale thoracale aorta descendens door compressie van het ware lumen door het valse lumen. Drie verschillende CFD analyses, A-C, (A=preoperatief lumen; B=postoperatief lumen; C=postoperatief lumen, zonder de distale stenose) zijn uitgevoerd en met elkaar vergeleken op drie verschillende tijdspunten gedurende de hartcyclus T1-T3 (T1=maximale acceleratie van bloedstroom; T2=piek systole; T3= maximale deceleratie van de bloedstroom).
Resultaten
Postoperatief is de verstoring van de bloedstroom niet toegenomen ter plaatse van de bird-beak locatie, mogelijk door een verandering in geometrie van de aortaboog na TEVAR. Het uitsteken van de stentgraft met partiële afsluiting van de ingang van de LSA zorgt voor verstoring van de bloedstroom in de LSA. Er is een sterke toename van snelheid en verstoring van de bloedstroom ter plaatse van de stenose in de aorta descendens (B vs C); maar de stenose in de distale aorta descendens heeft geen effect op de hemodynamica in de aortaboog/supra-aortale aftakkingen. (Figuren 1, 2)
Conclusie
CFD geeft belangrijke informatie over hemodynamica van de aorta na behandeling met TEVAR. De verandering in de geometrie van de aortaboog, de effecten van de bird-beak configuratie, de supra-aortale flow distributie en de stenose van het ware lumen van de aorta na behandeling met TEVAR kunnen beter begrepen worden door middel van CFD als aanvulling op conventionele beeldvorming.
- Over Bogerijen, G.H.W. van
- Over Auricchio, F.
- Over Conti, M.
- Over Moll, F.L.
- Over Herwaarden, J.A. van
- Over Lefieux, A.
- Over Reali, A.
- Over Veneziani, A.
- Over Tolenaar, J.L.
- Over Trimarchi, S.