Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

CD 2014

donderdag 22 mei 2014 18:00 - 18:10

Het colorectale zegelringcelcarcinoom: een slechte prognose ondanks respons op adjuvante chemotherapie

Hugen, N., Verhoeven, R.H.A., Lemmens, V.E.P.P., Aart, C.J.C. van, Elferink, M.A.G., Radema, S.A., Nagtegaal, I.D., Wilt, J.H.W. de

Voorzitter(s): T.H. van Dijk, chirurg, Universitair Medisch Centrum, Groningen & J.L.M. Bruggink, AIOS Heelkunde, Universitair Medisch Centrum, Groningen

Locatie(s): Brabantzaal

Categorie(ën):

Het zegelringcelcarcinoom (ZRCC) is een relatief zeldzame vorm van colorectaalcarcinoom en wordt geassocieerd met een slechte overleving in vergelijking met het mucineuze adenocarcinoom (MC) en het reguliere adenocarcinoom (AC). Invloed van tumorlokalisatie en effectiviteit van adjuvante chemotherapie voor ZRCC is echter nooit onderzocht in een grote populatie. Deze studie beschrijft de prognostische waarde van ZRCC in colon- en rectumcarcinoom patiënten en analyseert of er een verschil is in effectiviteit van adjuvante chemotherapie voor stadium III coloncarcinoom tussen de verschillende subtypen.

Gegevens over 196 757 colorectaalcarcinoom patiënten die werden gediagnosticeerd in de periode tussen 1989 tot 2010 werden gebruikt voor deze landelijke populatiebrede studie. De prognostische waarde werd bepaald met behulp van de relatieve 5-jaarsoverleving en multivariabele relatieve overlevingsanalyses werden uitgevoerd.

ZRCC werd gevonden in 1% van de patiënten. ZRCC patiënten presenteerden zich vaker met een stadium III of IV tumor dan AC patiënten (75% versus 44%; p<0,0001) en ZRCC werd vaker gevonden in het proximale colon (58% versus 32%, p<0.0001) dan AC. ZRCC patiënten hadden een slechtere relatieve 5”jaarsoverleving van 31% in het colon en 20% in het rectum, vergeleken met respectievelijk 57% en 59%, voor AC patiënten. Deze slechtere overleving werd gevonden in patiënten met stadium II, III en IV tumoren. Vergeleken met AC was er geen significante interactie tussen ZRCC en adjuvante chemotherapie (relative excess risk 1,10; 95% CI 0,81-1,51), wat een vergelijkbaar effect van adjuvante chemotherapie suggereerde voor AC en ZRCC patiënten.

De prognostische impact van ZRCC is zeer slecht in zowel colon- als rectumcarcinoom patiënten. Echter lijken stadium III coloncarcinoom patiënten een vergelijkbaar voordeel te hebben van adjuvante chemotherapie in vergelijking met AC patiënten. Daarom dienen adjuvante behandelingsrichtlijnen gevolgd te worden voor alle colorectaalcarcinoom subtypen.