Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

CD 2014

vrijdag 23 mei 2014 10:00 - 10:10

De rol van intra operativieve autotransfusie bij patienten met een lokaal recdidiverend rectum carcinoom

Bosman, S.J., Holman, F.A., Rutten, H.J.T.

Voorzitter(s): T.M. Karsten, chirurg, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Amsterdam & T.S. Aukema, AIOS Heelkunde, Kennemer Gasthuis, Haarlem

Locatie(s): Brabantzaal

Categorie(ën):

Een resectie van een lokaal recidiverend rectum carcinoom (LRRC) gaat vaak gepaard met veel bloedverlies en relatief hoge morbiditeit en mortaliteit. Peroperatief bloedverlies wordt vaak aangevuld met allogeen bloed (donorbloed). Het is onduidelijk of autoloog bloed, verkregen tijdens de operatie, veilig is om te gebruiken in patiënten met een LRRC en of dit leidt tot een goede oncologische uitkomst en acceptabele morbiditeit.

Het centrum waar de studie plaatsvond is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met een LRRC. Veel voorkomende procedures waren een low anterior resectie, abdominosacrale resectie, abdominperineale excisie, multiviscerale resectie en debulking. De complicaties, en de oncologische uitkomsten werden geëvalueerd. In 2000 werd het gebruik van autotransfusie bij de operatie van patiënten met een LRRC geïntroduceerd, waarbij gebruik werd gemaakt van de Elektra Cell saver®

Tussen 1994 tot 2013 ondergingen 264 patiënten een resectie van het LRRC (gemiddelde leeftijd 63 jaar, 159 mannen, 105 vrouwen). Hiervan ondergingen 176 patiënten wel autotransfusie (WAT groep) en ondergingen 88 patiënten geen autotransfusie (GAT groep). De patiënten in de GAT groep ondergingen geen autotransfusie doordat ze voor de invoering van de autotransfusie geopereerd werden of door calamiteiten tijdens de operatie (vervuiling van het bloed).

Het gemiddelde bloedverlies was 6705ml (range 0-34.000ml) waarvan gemiddeld 1533ml (72-6300ml) als autoloog bloed werd toegediend. Er was significant meer bloedverlies in de WAT groep. Daarnaast kreeg deze groep meer packed cells (PC), meer fresh frozen plasma en lagen ze langer op de intensive care. Er werden meer abcessen gezien in de WAT groep, wat verklaard kan worden door de grotere hoeveelheid bloedverlies in deze groep. In de GAT groep werd vaker sepsis gezien. Er werd geen verschil gezien in de ernst en de hoeveelheid complicaties, gescoord volgens de Clavien Dindo classificatie. Er werd een ratio berekend met de hoeveelheid toegediend autoloog bloed en het aantal toegediende PC, waaruit blijkt dat patiënten die in verhouding meer autoloog bloed hebben gekregen ten opzichte van de hoeveelheid PC een betere totale overleving hebben dan patiënten die meer PC kregen ten opzichte van het toegediende autologe bloed (figuur 1). Een multivariate analyse liet zien dat bloedverlies geen invloed heeft op de oncologische uitkomst.

Concluderend, het gebruik van autotransfusie in patiënten met een LRRC is veilig en leidt niet tot extra complicaties. De oncologische uitkomst wordt niet beïnvloed door het ondergaan van autotransfusie. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van autoloog bloed leidt tot een betere totale overleving.