Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

CD 2014

vrijdag 23 mei 2014 9:30 - 9:40

Prevalentie en impact van het dumping syndroom op kwaliteit van leven na primaire gastric bypass.

Emous, M., Ubels, F.L., Apers, J.A., Wolffenbuttel, B.H.R., Totte, E., Beek, A.P. van

Voorzitter(s): R. Wiezer, chirurg, Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein & B.A. Grotenhuis, AIOS Heelkunde, Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam

Locatie(s): Diezehal

Categorie(ën):

Introductie

 Een van de meest frequent uitgevoerde operaties ter behandeling van morbide obesitas is een Roux-en-Y gastric bypass (RYGB). Hoewel dumping algemeen erkend is als complicatie na RYGB, zijn er bijna geen gegevens beschikbaar over de prevalentie en de gevolgen van dit syndroom. Het doel van deze studie was om de zelf gerapporteerde prevalentie en de impact op kwaliteit van leven van vroege en late dumping te onderzoeken.

Methode

Alle patiënten die een laparoscopische RYGB ondergingen tussen januari 2008 en december 2011 bij het Centrum voor Obesitas Nederland in het Medisch Centrum Leeuwarden werden opgenomen in een prospectieve database. Alle patiënten werden schriftelijk uitgenodigd voor een enquête. Deze enquête bevatte vragen over demografische kenmerken, kwaliteit van leven vragenlijsten (RAND - 36 , HADS , MFI -en HFS - II) en een dumping score, waarin bij verschillende klachten van dumping de ernst van de symptomen konden worden aangegeven in een schaal van 0 (geen klachten) tot 4 (ernstige hinder in het dagelijkse leven).

Resultaten

De vragenlijst werd ingevuld door 360 patiënten (response rate 58,4 %). Zelf gerapporteerde prevalentie van vroege en late dumping was 21,3 en 20,2 %, respectievelijk . Patiënten met vroege en late dumping hadden beduidend slechtere scores op het voorkomen van angst en depressie en algehele kwaliteit van leven (HADS en de RAND - 36) vergeleken met patiënten zonder dumping. Geen verschillen werden waargenomen in vermoeidheid (MFI - 20). De negatieve effecten waargenomen in de gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven, angst en depressie waren van een vergelijkbare grootte in de groepen met vroege of late dumping. In de Hypoglycemie Fear Scale ( HFS - II ) alle 12 subschalen waren significant verschillend tussen patiënten met of zonder late dumping (alle p <0,001).

Conclusie

Vroege en late dumping hebben een symptoom prevalentie van 20 % en beïnvloeden aanzienlijk de gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven, angst en depressie.