De invloed van profylactische behandeling met proton pomp remmers op de ontwikkeling van symptomatisch ulcus lijden na laparoscopische Roux-en-Y gastric bypass: een historisch cohort
Coblijn, U.K., Lagarde, S.M., Kuiken, S.D., Tets, W.F. van, Wagensveld, B.A. van
Voorzitter(s): R. Wiezer, chirurg, Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein & B.A. Grotenhuis, AIOS Heelkunde, Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam
Locatie(s): Diezehal
Categorie(ën):
De ontwikkeling van een naadulcus (NU) op de gastrojejunostomy (GJS) is een specifieke complicatie van de laparoscopische Roux-en-Y gastric bypass (LRYGB) voor morbide obesitas. Een NU komt voor in 1-16% van de patiënten. In een poging om de incidentie van deze complicatie te verlagen wordt in sommige instellingen profylactisch een protonpompremmer (PPI) gegeven. Doel van deze studie was om de effectiviteit van deze profylaxe te inventariseren.
Een prospectieve serie patiënten die tussen november 2007 en september 2012 een LRYGB hebben ondergaan werd retrospectief geanalyseerd. De minimale follow up was 15 maanden.
Sinds augustus 2011 wordt Pantozol® 40 mg één maal daags gedurende zes maanden profylactisch voorgeschreven. Zeshondervijfentachtig patiënten ondergingen een LRYGB; hiervan ondergingen 137 (20%) een revisie na een eerdere baratrische ingreep. 344 (50.2%) patiënten waren geopereerd voor augustus 2011 en ontvingen geen PPI’s volgens protocol, vergeleken met 341 (49.8%) patiënten die dit wel ontvingen.
Onderling bestonden er verschillen. In de groep die PPI’s ontving hadden minder patiënten diabetes en werden er preoperatief minder NSAID’s en corticosteroïden gebruikt.
Drieëntwintig (6.7%) versus zes (1.8%) patiënten ontwikkelden een NU (p = 0.001). Dit bleef statistisch significant in de multivariate analyse (p = 0.02). Van de zes patiënten die een NU ontwikkelden onder PPI profylaxe protocol bleken twee patiënten de medicatie niet te gebruiken, één patiënt gebruikte daarnaast 1-3 daags diclofenac 50 mg en één patiënt ontwikkelde het ulcus naast een voedingssonde, nodig wegens een andere complicatie. In de patiënten die onder PPI profylaxe een ulcus ontwikkelde kwamen geen perforaties voor, in de groep zonder PPI profylaxe ontwikkelde vijf patiënten een perforatie. .
Het kan geconcludeerd worden dat het standaard voorschrijven van PPI’s na LRYGB de incidentie van naad ulcera verlaagt. Daarnaast lijken PPI’s te beschermen tegen perforatie van het eenmaal ontstane ulcus. Aandacht behoeft de therapietrouw van patiënten.
- Over Coblijn, U.K.
- Over Lagarde, S.M.
- Over Kuiken, S.D.
- Over Tets, W.F. van
- Over Wagensveld, B.A. van