Intra-operatieve detective van de schildwachtklier bij maagkanker met behulp van nabij-infrarode fluorescente beeldvorming en indocyanine groen gekoppeld aan een nanocolloid
Tummers, Q.T., Boogerd, L.S.F., Verbeek, F.P.R., Steur, W.O. de, Boonstra, M.C., Handgraaf, H.J.M., Hoogstins, C.E.S., Velde, C.J.H. van de, Hartgrink, H.H., Vahrmeijer, A.L.
Voorzitter(s): J.P. Ruurda, chirurg, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Utrecht & J.M.T. Omloo, AIOS Heelkunde, Gelre Ziekenhuizen, Apeldoorn
Locatie(s): Zaal 80/81
Categorie(ën):
De uitgebreidheid van lymfklierresecties bij de behandeling van maagkanker is onderdeel van discussie, waarbij ook de schildwachtklier procedure veelvuldig onderzocht wordt. Hiermee kan in sommige gevallen een onnodige uitgebreide lymfadenectomie worden voorkomen. Nabij-infrarode (NIR) fluorescente beeldvorming is een innovatieve techniek voor de intra-operatieve visualisatie van lymfbanen en lymfklieren. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat indocyanine groen (ICG) kan dienen als lymfatische tracer. Echter, bij het gebruik hiervan werden zeer veel fluorescente (schildwacht)klieren aangetroffen waardoor alsnog een uitgebreide resectie verricht moest worden. Door ICG te koppelen aan een nanocolloid ontstaat een grotere hydrodynamische diameter, waardoor de retentie in schildwachtklieren verhoogd zou kunnen worden. Het doel van deze studie is om de haalbaarheid van ICG gekoppeld aan een nanocolloid (ICG:Nanocoll) als lymfatische tracer en de accuraatheid van de schildwachtklier procedure bij maagkanker patiënten te onderzoeken.
Hiervoor werden tot nu toe werden 14 patiënten met maagkanker geïncludeerd, allen gepland voor (partiële) maagresectie. Patiënten kregen tijdens operatie 1,6ml ICG:Nanocoll (0.05mg ICG en 0.1mg Nanocoll) in 4 kwadranten rond de tumor subserosaal toegediend. Het mini-FLARE camera systeem werd gebruikt voor identificatie van fluorescente hotspots, die vervolgens gemarkeerd werden. Alle hotspots gedetecteerd binnen 15 minuten na toediening werden beschouwd als schildwachtklier, overige hotspots als overloopklier. Patiënten ondergingen vervolgens standard-of-care (partiële) gastrectomie met lymfadenectomie, waarna het preparaat ex vivo nogmaals met de fluorescentie camera geïnspecteerd werd. Gemarkeerde fluorescente klieren werden apart ingesloten en onderzocht op tumorstatus.
De mediane leeftijd was 68 jaar (range, 51-82 jaar). Twee patiënten werden tijdens operatie geëxcludeerd vanwege metastasering op afstand en 1 patiënt werd geëxcludeerd van verdere analyse vanwege technisch falen van de injectie. In alle overige 11 patiënten werd tenminste 1 schildwachtklier gevonden met NIR fluorescentie (gemiddeld 2,7 schildwachtklieren per patiënt). In 4/11 patiënten werden tumor positieve lymfklieren gevonden. De accuraatheid van de techniek was 82% en nam af met het T-stadium (100%, 100%, 75%, 0% voor respectievelijk T1, T2, T3 en T4 tumoren). De gemiddelde ratio van het fluorescente signaal tussen de schildwachtklier en het omliggende weefsel was 3.9 (range, 1,7 - 12,6).
De huidige studie is de eerste die het succesvol gebruik van ICG:Nanocoll als lymfatische tracer in combinatie met een “high end”fluorescentiecamera demonstreert bij de schildwachtklier procedure in maagkanker patiënten. Met name bij een laag T-stadium zou de schildwachtklier procedure gebruikt kunnen worden voor het voorspellen van lymfklierstatus. Ook kunnen potentieel aangedane lymfklieren die buiten het standaard resectievlak liggen met deze techniek gedetecteerd en vervolgens uitgenomen worden.
- Over Tummers, Q.T.
- Over Boogerd, L.S.F.
- Over Verbeek, F.P.R.
- Over Steur, W.O. de
- Over Boonstra, M.C.
- Over Handgraaf, H.J.M.
- Over Hoogstins, C.E.S.
- Over Velde, C.J.H. van de
- Over Hartgrink, H.H.
- Over Vahrmeijer, A.L.