Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

CD 2014

vrijdag 23 mei 2014 9:10 - 9:20

Effectiviteit en veiligheid van een nieuw instrument bij de behandeling van chronisch inspanningsgerelateerde compartiment syndroom van het onderbeen.

Bruijn, J.A. de, Zantvoort, A.P.M. van, Winkes, M.B., Raaijmakers, M., Cruijssen-Raaijmakers, M. van der, Hoogeveen, A.R., Scheltinga, M.R.

Voorzitter(s): I.H.J.T. de Hingh, chirurg, Catharina Ziekenhuis, Eindhoven & R. van der Vijver, AIOS Heelkunde, Radboudumc, Nijmegen

Locatie(s): Zaal 82/83

Categorie(ën):

Achtergrond

Bij de chirurgische behandeling van chronisch inspanningsgerelateerd compartiment syndroom van het anterieure compartiment van het onderbeen (ant-CECS) gebruikt men gewoonlijk een instrument genaamd een fasciotoom. Een fasciotoom maakt het mogelijk om de gehele fascie te splijten via een kleine huidincisie op een ‘semi-blinde’ manier. Complicaties veroorzaakt door het gebruik van de fasciotoom, zoals schade van omliggend weefsel, treden frequent op.

Doel: Bestuderen van de veiligheid en uitvoerbaarheid van een nieuw type fasciotoom bij de chirurgische behandeling van ant-CECS.

Studie ontwerp

Prospectief cohort; level of evidence: 3.

Methoden

Een nieuw ontworpen fasciotoom (‘Fasciomax’) maakt het mogelijk om een ‘semi-blinde’ fasciotomie zo gecontroleerd mogelijk uit te voeren. Het instrument is getest in patiënten met bilaterale ant-CECS van de onderbenen met bewezen hoge drukken in het anterieure spiercompartiment. Chirurgische effectiviteit en complicaties zijn op een prospectieve manier bestudeerd met lichamelijk onderzoek en vragenlijsten die de 5 voornaamste symptomen (pijn, strak gevoel, spierzwakte, kramp en sensibiliteitsstoornissen) voor en na de operatie in kaart brachten.

Resultaten

In totaal zijn er 21 patiënten (12 vrouwelijk, leeftijd: 26 ± 9 jaar) met bilaterale ant-CECS geopereerd gedurende een periode van 10 maanden. De preoperatieve intracompartimentale drukken (ICP) gemeten in rust, direct na, 1 minuut, en 5 minuten na een gestandaardiseerde provocerende loopband test waren respectievelijk 20 ± 7, 44 ± 12, 39 ± 12 and 32 ± 10 mm Hg. Technisch operatief zijn 100% van de procedures (42/42 onderbenen) geslaagd. De operatietijd was 10 ± 2 minuten per onderbeen. Er werd postoperatief een aanzienlijke vermindering van pijn (mediaan 3 categorieën daling, range 0-4) en strak gevoel (mediaan 2 categorieën daling, range 0-4) gezien. Een superficiële wondinfectie (n=1) en een conservatief behandeld hematoom (n=1) waren de enige complicaties. Er zijn geen zenuwbeschadigingen geobserveerd.

Conclusie

Een nieuw type fasciotoom (“Fasciomax’) is simpel, veilig en effectief bij de chirurgische behandeling van bilaterale ant-CECS van het onderbeen. De veiligheid en effectiviteit zal vergeleken worden met een ander type fasciotoom (Due fasciotoom) in een gerandomiseerde klinische trial die momenteel loopt (NTR nummer 4274).