Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

CD 2014

vrijdag 23 mei 2014 10:00 - 10:10

Evaluatie van functie en galwegdrainage in de toekomstige restlever van patiënten met hilair cholangiocarcinoom d.m.v. 99mTc-mebrofenine Hepatobiliaire Scintigrafie

Cieslak, K.P., Wiggers, J.K., Bennink, R.J., Busch, O.R.C., Gouma, D.J., Gulik, T.M. van

Voorzitter(s): C. Verhoef, chirurg, Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam & H.C. van Santvoort, AIOS Heelkunde, Universitair Medisch Centrum, Utrecht

Locatie(s): Baroniezaal

Categorie(ën):

Beoordeling van de functie van de toekomstige restlever is belangrijk in patiënten met een resectabel hilair cholangiocarcinoom (HCCA) die een uitgebreide leverresectie dienen te ondergaan. Adequate galwegdrainage van de toekomstige restlever wordt als een voorwaarde gezien voor optimale postoperatieve functie. Hepatobiliaire scintigrafie (HBS) met 99mTc-mebrofenine biedt segmentale, kwantitatieve informatie over restleverfunctie in de opname fase, terwijl de uitscheiding van 99mTc-mebrofenine afhankelijk is van drainage van de galwegen. Preoperatieve HBS is daarom bijzonder geschikt voor het beoordelen van zowel de functie als de kwaliteit van galwegdrainage van de restlever. Het doel van dit onderzoek was het evalueren van de waarde van HBS in de preoperatieve voorbereiding van patiënten die resectie ondergingen wegens HCCA.

Tussen augustus 2008 en augustus 2013 ondergingen 69 patiënten resectie op verdenking van HCCA. Bij preoperatieve HBS werden tijd-activiteit curves gegenereerd voor de regio’s van belang (nl. totaal lever en toekomstige restlever). Een eerder gevalideerde HBS afkapwaarde van 2,69%/min/m2 werd gebruikt om sufficiënte restleverfunctie aan te geven. De eindpunten van deze studie waren aanvullende procedures, postoperatieve mortaliteit en klinisch relevante morbiditeit volgens Clavien&Dindo (Clavien-Dindo ≥ 3a).

HBS werd uitgevoerd in 52 van de 69 patiënten (75%), op grond van onzeker voldoende restlevervolume. Preoperatieve galwegdrainage werd endoscopisch of door percutane transhepatische galwegdrainage verricht bij 45/52 patiënten. Op basis van HBS, werden 31/45 patiënten als resectabel beschouwd (groep A), terwijl 14/45 patiënten additionele procedures hebben ondergaan (groep B) bestaande uit vena portae embolisatie (n = 2), revisie van galwegdrainage (n = 8), of een gemodificeerde (parenchym sparende) resectie (n = 8). Totale morbiditeit en sterfte in het ziekenhuis waren respectievelijk 40,6% en 7,2%. Morbiditeit was 48,4% en 42,9% in respectievelijk groep A en B, (p = 0.76). Leverfalen gerelateerde mortaliteit was niet verschillend in beide groepen (1 van de 31 patiënten in groep A, en 1 van de 14 patiënten in groep B, p = 0,53).

Conclusie 

Preoperatieve HBS is een kwantitatieve test voor zowel parenchymale leverfunctie als de kwaliteit van galwegdrainage van de toekomstige restlever. Met deze test kunnen patiënten met HCCA worden geselecteerd die preoperatief aanvullende interventie of een aangepaste leverresectie vereisen.