De rol van echogeleide lymfeklierbiopsie bij het stagiëren van axillaire klieren in het post-ACOSOG Z0011 Trial tijdperk
Verheuvel, N.C., Hoven, I. van den, Ooms, H.W.A., Voogd, A., Roumen, R.M.H.
Locatie(s): NVvH Lounge
Categorie(ën):
Achtergrond
Stagiëren van axillaire lymfeklieren bij invasief borstkanker is een belangrijke prognostische factor en kan worden bewerkstelligd middels de sentinel node procedure (SN) of een echogeleide biopsie van de axillaire klieren. De huidige richtlijn stelt dat bij iedereen met een positieve biopsie een lymfeklierdissectie geïndiceerd is. Echter, de ACOSOG Z0011 trial heeft aangetoond dat een dissectie niet bij alle patiënten met een positieve SN noodzakelijk is, wat de vraag doet rijzen of deze resultaten ook toepasbaar zijn op echo-positieve patiënten. Het is daarom van belang om overeenkomsten danwel verschillen tussen deze populaties te identificeren.
Doel
Identificeren van eventuele verschillen in patiënt-, tumor- en lymfeklierkenmerken tussen klier-positieve patiënten na een SN of een echogeleide biopsie.
Methode
Retrospectieve data-analyse van patiënten gediagnosticeerd met invasief borstkanker van januari 2006 tot december 2012. Er werden univariate data-analyses verricht middels de Chi-kwadraat of de Fisher’s exact toets. Een p-waarde van ≤0.05 werd beschouwd als statistisch significant. Survival-analyse werd verricht middels de Kaplan-Meier Curve en Cox Regressie analyse.
Resultaten
In totaal werden 307 patiënten ge-ncludeerd waarvan 143 een positieve echo en 164 een positieve SN hadden. De volgende factoren bleken significant verschillend: leeftijd bij diagnose (p<0.001), palpabiliteit lymfeklieren (p<0.001), type operatie (p<0.001), tumorgrootte (p<0.001), differentiatiegraad (p=0.001), receptorstatus (p<0.05), Her2Neu status (p=0.009), lymfovasculaire invasie (p=0.024), aantal verwijderde en positieve klieren (p<0.001), grootte van axillaire metastase (p<0.001), extranodale groei (p<0.001), metastase in topklier (p<0.001) en ziekte-vrije overleving binnen 5 jaar (p=0.003). Daarnaast toonde survival-analyse een slechtere overleving in de echo-groep (HR=3.073; 95%CI=1.72-5.50).
Conclusie
Deze resultaten tonen aan dat patiënten met een echo-positieve klier een andere populatie vertegenwoordigen dan patiënten met een positieve SN. De conclusies van de ACOSOG Z0011 trial kunnen daarom niet worden toegepast op echo-positieve patiënten. De rol van echo-geleide diagnostiek moet worden geherdefinieerd aangezien het een belangrijke rol kan spelen in het selecteren van patiënten met uitgebreide axillaire metastasering die, naar onze mening, nog baat kunnen hebben bij een lymfeklierdissectie.