Is CRP een voorspellende waarde voor een gecompliceerd beloop na een appendectomie?
Boeve, J., Hamminga, J.T.H., Nijsten, M.W.N., Hofker, H.S., Haveman, J.W.
Locatie(s): NVvH Lounge
Categorie(ën):
Appendicitis is een van de meest voorkomende acute chirurgische diagnoses wereldwijd, met appendectomie als behandeling van eerste keus. Het complicatie percentage in de literatuur ligt rond de 10%. Wanneer voorafgaand aan de operatie een risico inschatting gemaakt zou kunnen worden voor de kans om een complicatie te ontwikkelen, zou vroegtijdig ingrijpen het complicatiepercentage wellicht doen verminderen. Een belangrijk onderdeel van het pre-operatieve aanvullende onderzoek bij een patiënt met een verdenking op appendicitis is het laboratorium onderzoek, als maat voor infectie. Een ernstige infectie zoals een perforatie of necrose van de appendix is gecorreleerd met een hoger percentage complicaties. CRP is relatief eenvoudig te bepalen en de hoogte correleert met de ernst van de infectie. Daarom zou CRP een goede voorspeller van een gecompliceerd beloop kunnen zijn. Het doel van dit onderzoek is om te bepalen vanaf welke CRP-waarde de kans op een gecompliceerd beloop na appendectomie toeneemt.
In deze retrospectieve analyse werden alle patiënten geïncludeerd die in de periode van 1997-2012 geopereerd werden met een verdenking appendicitis (n=1826). Data werd verzameld uit de patiënten dossiers. Een gecompliceerd beloop werd gedefinieerd als één of meer van de volgende items: chirurgische of radiologische re-interventie binnen 30 dagen, opname duur langer dan 7 dagen, opname op de intensive care, per- of postoperatieve bloedtransfusie, mortaliteit tijdens de opname.
In totaal zijn er 268/1826 patiënten (14.7%) die een gecompliceerd beloop hebben doorgemaakt. Waarvan een chirurgische of radiologische re-interventie de meest voorkomende complicatie was (10.6%). De ziekenhuis mortaliteit bedroeg 0.3% (n=6). Van de groep met een gecompliceerd beloop zijn 97 laparoscopische appendectomieën, 75 wisselsnedes en 96 mediane laparotomieën verricht. Van de patiënten met een preoperatief CRP van 110 mg/L heeft 30% een gecompliceerd beloop doorgemaakt.
Wij concluderen dat de hoogte van het preoperatieve CRP een goede voorspeller lijkt voor een gecompliceerd beloop na een appendectomie in verband met verdenking appendicitis. Patiënten met een hoog CRP zouden baat kunnen hebben bij het direct toedienen van antibiotica op de eerste hulp of een hogere urgentie voor de appendectomie, dit zal verder onderzocht moeten worden in een prospectieve interventie studie.