Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

CD 2014

donderdag 22 mei 2014 14:45 - 14:55

Discover-Diagnose-Destroy: Intraductale diagnostiek en behandeling van borstafwijkingen met ductoscopie.

Waaijer, L., Boorder, T. de, Diest, P.J. van, Witkamp, A.J.

Voorzitter(s): R. Roumen, chirurg, Máxima Medisch Centrum, Veldhoven & T.S. Aukema, AIOS Heelkunde, Kennemer Gasthuis, Haarlem

Locatie(s): Diezehal

Categorie(ën):

Ductoscopie is een micro-endoscopische methode voor directe inspectie van de melkgangen via de tepel. Deze techniek werd reeds in 1991 geïntroduceerd voor de diagnostiek van pathologische tepeluitvloed. Recentere integratie van een werkkanaal biedt echter meer mogelijkheden en zorgt voor transitie naar een interventie-methode. Dit biedt niet alleen perspectief voor benigne afwijkingen, maar ook voor het opsporen, diagnosticeren en behandelen van vroege voorloperstadia van borstkanker. Hiervoor zijn nieuwe technieken nodig.

Er werd gebruik gemaakt van een ductoscoop met externe diameter van 1,15 mm met een fiberoptiek voor 60x vergroting. Na lokale infiltratie-anesthesie en dilatatie van de tepelopening werd de scoop onder zoutinfusie opgevoerd, waarbij intraductale afwijkingen via het 0,3 mm werkkanaal middels een ‘basket’ konden worden verwijderd. Voor weefseldiagnostiek van oppervlakkige wandafwijkingen werd een prototype micro-device ontwikkeld voor melkgang vacuümbiopsie onder direct zicht. Ook werd een Thulium laser-fiber vervaardigd welke compatibel was met de afmetingen van de ductoscoop. Deze werd ex vivo getest in mastectomie-preparaten.

Sinds 2010 onderzochten wij 67 vrouwen met pathologische tepeluitvloed middels ductoscopie. Na twee jaar follow-up van de eerste 22 patiënten waren in totaal 13 patiënten (59%) succesvol behandeld (8/22) of gerustgesteld (5/22) na ductoscopie, waardoor operatief ingrijpen niet nodig was*. Met laser-ductoscopie kon in mastectomie-preparaten onder direct zicht nauwkeurige ablatie van de melkgang worden verricht.

Conclusie; Middels ductoscopie is het mogelijk vrouwen met pathologische tepeluitvloed te diagnosticeren en behandelen. Door toevoeging van laser-ablatie denken wij de behandelresultaten te kunnen optimaliseren. Met een nieuw biopsie-instrument wordt het mogelijk onder direct zicht intraductaal materiaal te verkrijgen. Deze intraductale benadering biedt mogelijk perspectieven voor de toekomstige opsporing, diagnostiek en behandeling van vroege voorloperstadia van borstkanker.

* Voor de Chirurgendagen volgt een up-to-date analyse van alle behandelde patiënten tot op heden.