Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

CD 2014

donderdag 22 mei 2014 14:55 - 15:05

Eerste ervaringen met moleculair beeldvormende punctie techniek bij het stellen van de diagnose mammacarcinoom

Neijenhuis, P.A., Seijen, M. van, Zeillemaker, A.M., Smit, F., Pereira Arias-Bouda, L.M.

Voorzitter(s): R. Roumen, chirurg, Máxima Medisch Centrum, Veldhoven & T.S. Aukema, AIOS Heelkunde, Kennemer Gasthuis, Haarlem

Locatie(s): Diezehal

Categorie(ën):

Mammografie, gecombineerd met echografie zijn de belangrijkste diagnostische modaliteiten om maligniteiten op te sporen maar kennen hun beperkingen met name bij dens klierweefsel. Ter aanvulling wordt eventueel een MRI vervaardigd welke helaas een lage specificiteit heeft. Moleculaire beeldvormende technieken zoals de Breast Specific Gamma Imaging (BSGI) gebaseerd op het in beeld brengen van neoangiogenese en toegenomen mitochondriale activiteit ( glucose metabolisme) worden in toenemende mate gebruikt.

Recentelijk is het technisch mogelijk geworden om BSGI geleide biopten te nemen wat diagnostische dilemma’s kan oplossen indien de afwijkingen met BSGI gevonden niet alsnog met conventionele technieken in beeld kan worden gebracht.

Sinds 2011 wordt de BSGI in onze kliniek gebruikt indien conventionele beeldvorming tekort schiet en bij plannen van mammasparende procedures.Ruim 400 onderzoeken werden gedaan waarbij bij 15 patiënten een verdachte afwijking werd gezien welk niet conventioneel bevestigd kon worden.Hiervoor werd BSGI geleid vacuüm assisted biopsie vervaardigd met een speciaal vervaardigd lokalisatie systeem ( GammaLoc, Dilon Technologies, USA).Biopten werden gescand zodat de aanwezigheid van tracer in de preparaten kon worden vastgesteld als bewijs voor een goede lokalisatie.

Bij 10 patiënten werd op deze wijze de diagnose mammacarcinoom dan wel het in situ stadium alsnog gesteld. In de overige 5 patiënten betrof het meest mastopathie.

Conclusie: BSGI met de mogelijkheid tot nemen van BSGI geleide biopten kan de accuratesse van diagnostiek voor patiënten met verdenking mammacarcinoom verhogen. Deze punctie techniek is sneller en goedkoper dan MRI geleide biopsieën maar kent wel een stralingsbelasting. Verder onderzoek is in gang om de exacte plaats binnen de mammadiagnostiek te bepalen.