Mesh OR Patch for Hernia on Epigastric and Umbilical Sites (MORPHEUS trial): Een interim analyse van perioperatieve complicaties
Ponten, J.E.H., Leenders, B.J.M., Charbon, J.A., Lettinga - van de Poll, T., Heemskerk, J., Nienhuijs, S.W.
Voorzitter(s): S. Nienhuis, chirurg, Catharina Ziekenhuis, Eindhoven & H.P.A.M. Poos, AIOS Heelkunde, Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen
Locatie(s): Auditorium
Categorie(ën):
Achtergrond
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat, naar analogie van andere ventrale hernia’s, umbilicale en epigastrische hernia’s met een mesh moeten worden hersteld. Een nieuwe ontwikkeling op dit vlak is de zogenaamde intraperitoneale patch. In theorie zijn deze patches vooral geschikt voor kleine herniapoorten door een vermindering van de vereiste dissectie. Het is onduidelijk of het aantal complicaties van deze benadering vergelijkbaar is met conventionele pre-peritoneale meshes.
Methoden
Sinds februari 2011 worden in 4 centra patiënten met primaire symptomatische epigastrische en umbilicale hernia’s benaderd. Na informed consent wordt gerandomiseerd tussen een conventionele pre-peritoneale mesh en de Proceed Ventral Patch® (PVP). Huidige interim analyse is van beschikbare 1 maand follow-up gegevens van 221 patiënten. Hierbij was het primaire eindpunt het aantal postoperatieve complicaties. Secundaire eindpunten waren pijn en cosmetiek gemeten met een Verbal Descriptor Scale (VDS), operatieduur alsook gemak van de procedure.
Resultaten
Honderdtwintig patiënten zijn gerandomiseerd voor de PVP methode, en 101 patiënten voor mesh methode. Baseline karakteristieken als geslacht, soort hernia, body mass index, pre-operatieve pijn, lichaamsbeweging, diabetes mellitus, pijnsyndroom en huidziekte verschilden niet significant in beide groepen. Geen significante verschillen werden gezien in de korte termijn postoperatieve complicaties evenals VDS pijn en VDS cosmetische score. Operatietijd was significant langer in de mesh groep vergeleken met de PVP groep (36 (12,3) min versus 30 (11,6) min, p=0.001). Het gemak van de procedure werd significant beter gescoord in de PVP groep (p<0.001).
Conclusie
Deze interim analyse laat zien dat beide methodes voor het herstel van epigastrische en umbilicale breuken vergelijkbare korte termijn complicaties en evenveel pijn ervaren. Vooralsnog wordt een significant verschil gezien in operatieduur en eenvoud procedure in het voordeel van de PVP methode. Op basis van deze bevindingen zal de studie gecontinueerd worden tot berekende inclusie van 350 patiënten en follow-up van 1 jaar.
- Over Ponten, J.E.H.
- Over Leenders, B.J.M.
- Over Charbon, J.A.
- Over Lettinga - van de Poll, T.
- Over Heemskerk, J.
- Over Nienhuijs, S.W.