Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

CD 2014

donderdag 22 mei 2014 15:35 - 15:45

Kwaliteit van leven na het herstel van een gecontamineerde littekenbreuk met de biologische mesh Permacol™

Kaufmann, R., Timmermans, L., Jeekel, J., Lange, J.F.

Voorzitter(s): S. Nienhuis, chirurg, Catharina Ziekenhuis, Eindhoven & H.P.A.M. Poos, AIOS Heelkunde, Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen

Locatie(s): Auditorium

Categorie(ën):

Herstel van littekenbreuken in een gecontamineerd gebied is een chirurgische uitdaging. Patiënten zijn veelal erg ziek, vaak langdurig opgenomen en worden vaak meerder keren geopereerd. Het is te verwachten dat de kwaliteit van leven op termijn minder goed zal zijn dan bij de gemiddelde bevolking.

Deze cohortstudie richt zich op patiënten, die in Nederland geopereerd zijn voor de indicatie gecontamineerde littekenbreuk. Bij de operatieve reconstructie werd een Permacol[TRADEMARK] mesh gebruikt. Het doel was om het resultaat van buikwandherstel en de kwaliteit van leven te evalueren.

Alle patiënten, die langer dan 12 maanden geleden met Permacol[TRADEMARK] waren geopereerd voor een gecontamineerde littekenbreuk, werden teruggezien op de polikliniek. Het postoperatief beloop werd onderzocht en lichamelijk onderzoek werd uitgevoerd. Ook werd gebruik gemaakt van pre-, per- en postoperatieve gegevens uit het patiëntendossier. Kwaliteit van leven parameters werden gemeten door middel van de vragenlijsten EuroQol EQ-5D-5L, Short Form-36 (SF-36) en Body Image Scale.

Er voldeden 96 patiënten aan de inclusiecriteria; tot nu toe werden 77 patiënten terug gezien (47 mannen, gemiddelde leeftijd: 60 jaar). De mediane follow-up was 20 maanden. Patiënten ondergingen gemiddeld 5 operaties (range 0-30) voordat buikwandherstel met Permacol[TRADEMARK] werd uitgevoerd. Daarbij was 40% van de patiënten één of meerdere episodes opgenomen op de intensive care. Op de polikliniek werd bij 22 mensen (29,3%) een recidief littekenbreuk gezien; 10 patiënten (13,2%) hadden reeds een niet-succesvolle re-operatie ondergaan. Bij 39 mensen (43,5%) werd bulging gezien.

De patiëntengroep behaalde op 7 van de 8 modaliteiten van de SF-36 significant minder punten dan de gemiddelde Nederlandse bevolking (validatiesample SF-36, Aaronson et al., 1998). Opvallend is dat juist op de modaliteit “mentaal welbevinden”géén significant verschil gevonden werd. Patiënten beoordeelden hun gezondheid op het moment van polikliniekcontrole met gemiddeld 6,8±1,8 uit 10 punten (10=beste score). Het litteken werd beoordeeld met een gemiddeld cijfer van 6,0±2,4 uit 10 punten. Hierbij rapporteerde 42% van de patiënten tevreden te zijn met het cosmetische resultaat.

Conclusie: Permacol[TRADEMARK] lijkt een geschikte behandeling voor patiënten met een gecontamineerde littekenbreuk. Het recidiefpercentage is acceptabel. Wel wordt er veel bulging gevonden. Ondanks dat patiënten, die geopereerd zijn aan een gecontamineerde littekenbreuk vaak veelvuldig geopereerd zijn en een complex, langdurig ziektebeloop hebben gehad, hebben ze mediaan 20 maanden na buikwandherstel met Permacol[TRADEMARK] gemeten met de SF-36 eenzelfde “mentaal welbevinden”als de algemene Nederlandse populatie. Mogelijk is dit gerelateerd aan het ernstig karakter van het ziekte- en operatiebeloop en het relatief goede herstel van de patiëntengroep.