Uitkomsten van herhaaldelijk opereren in de lies bij perifere vaatchirurgie.
Slegt, J. van der, Kluytmans, J.A.J.W., Mulder, P.G.H., Veen, E.J., Ho, G.H., Laan, L.
Voorzitter(s): B. Elsman, chirurg, Deventer Ziekenhuis, Deventer & R. van der Vijver, AIOS Heelkunde, Radboudumc, Nijmegen
Locatie(s): Zaal 82/83
Categorie(ën):
Postoperatieve wondinfecties (POWI’s) zijn potentieel ernstige complicaties na perifere vaatchirurgie en kunnen leiden tot ernstige morbiditeit en mortaliteit. Het is daarom van belang om deze tot een minimum te beperken. Liesincisies worden vaak toegepast bij perifere vaatchirurgie. De frequentie van en de duur tussen incisie-intervallen kunnen daarbij behoorlijk variëren met als gevolg hiervan een potentiële toename van POWI’s. Om het effect van de timing van re-interventies in de lies op het ontwikkelen van POWI’s, ondergaan van amputatie en mortaliteit te bepalen, hebben wij dit retrospectieve cohort opgezet.
Data van een POWI-registratie database na vaatchirurgie, uitgevoerd tussen maart 2009 en december 2012, werd gebruikt. Tweehonderdvijfenvijftig patiënten (leeftijd 72±10.4) die perifere vaatchirurgie hebben ondergaan (endartereriectomie van de a. femoralis of perifere bypass chirurgie) omwille van perifeer arterieel vaatlijden werden geïncludeerd. Patiënten karakteristieken: leeftijd, geslacht, ASA-classificatie, BMI, diabetes, COPD, nierinsufficiëntie, graft materiaal werden geregistreerd uit patiënten dossiers. Uitkomstmaten waren: POWI-vrije overleving, amputatie-vrije overleving en overleving. Het incisie-interval per patiënt werd verdeeld in: primaire incisie, re-incisie <2 weken, re-incisie 2 weken-6 maanden, re-incisie >6 maanden voor het optreden van een event. Een Cox proportional hazards model werd gebruikt voor event-history analyse waarbij er werd gecorrigeerd voor potentiële confounders.
Na analyse bleek het incisie-interval <2 weken een significante risicofactor te zijn voor het ondergaan van amputatie (HR 3.83, 95% CI 1.32-11.1; p = 0.005) en het ontwikkelen van diepe POWI’s (HR 1.5 per interval, 95% CI 1.1-2.1; p = 0.02). Er werd geen effect gezien op het ontwikkelen van oppervlakkige POWI’s en mortaliteit. Daarnaast bleek de Rutherford classificatie een significante risicofactor te zijn voor alle drie de uitkomsten; POWI (HR 3.01, 95 % CI 2.15-4.20, p<0.0005), amputatie (HR 4.40, 95% CI 1.66-11.7, p <0.0005), mortaliteit (HR 5.00, 95% CI 2.15-11.6, p<0.0005).
Conclusie: Vroege re-incisies in de lies uitgevoerd bij patiënten met perifeer arterieel vaatlijden geven een verhoogd risico op het ondergaan van amputatie en ontwikkelen van diepe POWI’s. De ernst van perifeer arterieel vaatlijden is een risicofactor voor het ontwikkelen van POWI’s, het ondergaan van een amputatie en mortaliteit.
- Over Slegt, J. van der
- Over Kluytmans, J.A.J.W.
- Over Mulder, P.G.H.
- Over Veen, E.J.
- Over Ho, G.H.
- Over Laan, L.