Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

CD 2014

donderdag 22 mei 2014 18:20 - 18:30

De Dutch Surgical Aneurysm Audit (DSAA): 1 jaar registratie in Nederland.

Lijftogt, N., Elsman, B.H.P., Wilschut, E.D., Geelkerken, R., Legemate, D.A., Vahl, A.C., Hamming, J.F.

Voorzitter(s): B. Elsman, chirurg, Deventer Ziekenhuis, Deventer & R. van der Vijver, AIOS Heelkunde, Radboudumc, Nijmegen

Locatie(s): Zaal 82/83

Categorie(ën):

Sinds 1 januari 2013 worden alle geopereerde aneurysma patiënten in Nederland geregistreerd in de DSAA. Registratie van al deze patiënten is uitermate geschikt voor inzicht in de kwaliteit van zorg binnen de aneurysmachirurgie in Nederland maar ook om te vergelijken met andere landen. Op termijn zal blijken of deze registratie ook zal leiden tot verbetering van deze zorg.

Alle patiënten geopereerd tussen 1 januari en 31 december worden geanalyseerd middels SPSS(Versie 20.0). De resultaten worden in samenspraak met de wetenschappelijke commissie geïnterpreteerd. Omdat registratie over 2013 nog tot 10 februari 2014 mogelijk is betreft het de voorlopige resultaten in deze abstract..

Op dit moment zijn er 1956 patiënten geregistreerd in de DSAA. Van de 1746 volledig geregistreerde patiënten (1081 minimale vragenlijst, 656 uitgebreide vragenlijst) op basis van bekende geboorte- en operatiedatum, uitkomst en geaccordeerd, zijn er 1328 patiënten electief geopereerd. Van de 384 overige patiënten hadden er 293 een acuut geruptureerd aneurysma. Hiervan overleden er 103 (35,3%) gedurende de opname. Bij de groep electieve patiënten werd het meest gekozen voor de endovasculaire methode (73,5%). Patiënten met een acuut aneurysma kregen eerder een open benadering (67,9%). De gemiddelde diameter in de electieve groep lag bij de mannen op 60,7mm (mediaan 60,0mm) en bij de vrouwen op 57,2mm (mediaan 56,0mm). Opvallend is dat bij de electief geopereerde vrouwen de diameter van het aneurysma in 19,2% kleiner was dan 50mm en bij 31% van de mannen kleiner dan 55mm. De morbiditeit was het hoogste in de patiëntengroep groep met een acuut geruptureerd aneurysma. Uiteindelijk had 70,4% een complicatie binnen 30 dagen.

Om ziekenhuizen in de toekomst goed te kunnen vergelijken wordt in de audit gebruik gemaakt van de V-POSSUM. Deze manier om de het mortaliteitsrisico te voorspellen werd in 1991 door Copeland et al. ontwikkeld en bleek uitermate geschikt voor casemix correctie bij vaat patiënten. Op dit moment is registratie in de V-POSSUM nog zeer onvolledig. Door missende gegevens van patiënten in de analyse in de lichtste categorie te plaatsen wordt een ziekenhuis met onvolledige data mogelijk te weinig gecorrigeerd. In de toekomst zal de zorgzwaarte voor de patiënt beter geregistreerd worden om ook de juiste casemix correctie te kunnen waarborgen.

Op dit moment is registratie in de DSAA nog te onvolledig voor het trekken van conclusies. De eerste resultaten laten echter interessante resultaten zien die zeker gevolgen hebben voor de toekomst en zullen leiden tot verbetering van de zorg binnen de aneurysmachirurgie.