Laparoscopische pancreasstaart-resectie met splenectomie voor pancreascarcinoom
Rooij, T. de, Riele, W.W. te, Busch, O.R.C., Besselink, M.G.H.
Voorzitter(s): M. Besselink, chirurg, Academisch Medisch Centrum, Amsterdam & H.P.A.M. Poos, AIOS Heelkunde, Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen
Locatie(s): Baroniezaal
Categorie(ën):
Recente meta-analyses van niet-gerandomiseerde studies suggereren een voordeel van laparoscopische pancreasstaart-resecties ten opzichte van een open resectie met het oog op opnameduur, bloedverlies en complicaties. Hierbij presenteren wij de casus van een 61 jarige man met in de voorgeschiedenis alcoholabusus, hemochromatose, diabetes mellitus type II en levercirrose (Child-Pugh graad A). Sinds enkele maanden had hij klachten van buikpijn, uitstralend naar de rug en 9 kg gewichtsverlies. Bij lichamelijk onderzoek was er drukpijn linksboven in de buik. Beeldvorming toonde een proces in de pancreasstaart, waarbij geen differentiatie mogelijk was tussen maligniteit of focale pancreatitis. Er vond een diagnostische laparoscopie plaats waarbij geen aanwijzingen werden gezien voor peritoneaalmetastasen en vervolgens werd de patiënt ingepland voor resectie.
Eind november 2013 vond een laparoscopische pancreasstaart-resectie met splenectomie plaats (VIDEO). Pathologisch onderzoek toonde aan dat het pancreasresectievlak vrij was van tumor en de tumor zich op <1 mm van het dorsale dissectievlak bevond. Van de 20 gereserceerde lymfeklieren bleken er 3 tumorpositief. Het postoperatieve beloop werd gecompliceerd door een pancreasfistel ISGPS graad B zonder dat aanvullende drainage noodzakelijk was. Zes dagen postoperatief kon de patiënt met een nog productieve drain ontslagen worden. Hij zal adjuvante chemotherapie (Gemcitabine) ontvangen.
Een landelijke gerandomiseerde trial naar laparoscopische versus open pancreasstaart-resectie voor benigne en pre-maligne afwijkingen (LEOPARD) is in voorbereiding.