Continuïteitsherstel na Hartmann Procedure via 'Single Port' Benadering; Chirurgische Techniek en Procedure.
Ruijter, W. de, Zimmerman, D.D.E.
Voorzitter(s): M. Besselink, chirurg, Academisch Medisch Centrum, Amsterdam & H.P.A.M. Poos, AIOS Heelkunde, Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen
Locatie(s): Baroniezaal
Categorie(ën):
Volgend op continuïteitsherstel na een Hartmann Procedure treden frequent complicaties op. Deze complicaties resulteren in 10-50 % van de gevallen tot perioperatieve morbiditeit. Reductie van het operatief trauma dat gepaard gaat met de abdominale toegang lijkt een mogelijkheid deze morbiditeit te reduceren. Deze mogelijkheid wordt geboden door de zogenaamde “Single Port”chirurgie, waarbij de adhesiolyse, mobilisatie en anastomose uitgevoerd worden door het stomagat met gebruikmaking van laparoscopie via een speciaal toegangssysteem.
De operatie wordt uitgevoerd in rugligging (patiënt in beensteunen), onder algehele narcose en epidurale analgesie. Antibiotische profylaxe wordt toegediend. Allereerst wordt het colostoma omsneden en de stomalis wordt vrijgeprepareerd. Als toegang tot de buikholte is verkregen wordt een beperkte adhesiolyse door het stomagat uitgevoerd teneinde het “single-port”toegangssysteem te kunnen plaatsen. In de aanvoerende lis wordt het aambeeld van de circulaire stapler ingebracht en op gebruikelijke wijze gefixeerd. Na inbrengen van het “single-port”systeem wordt onder direct zicht verdere adhesiolyse uitgevoerd. Indien nodig wordt de flexura lienalis gemobiliseerd. Dit is in onze ervaring zelden nodig. Verdere adhesiolyse van het kleine bekken wordt verder uitgevoerd en de rectumstomp wordt geïdentificeerd en, voor zover nodig, vrijgeprepareerd. Tenslotte wordt het aambeeld met de stapler verbonden en afgevuurd. De anastomose wordt op gebruikelijke wijze getest. Het stomagat wordt in lagen gesloten. Ook de huid wordt gesloten.
Ten tijde van het vervaardigen van deze video hebben 10 patiënten in ons ziekenhuis continuiteïtsherstel na Hartmann procedure ondergaan via de ‘Single Port’ methode. De resultaten zijn zeer bemoedigend. Bij één patiënt werd geconverteerd naar een laparoscopische procedure, slechts bij één patiënt werd een laparotomie uitgevoerd.