Bij het niet verkrijgen van critical view of safety is het uitvoeren van een subtotale laparoscopische cholecystectomie een veilige strategie om ernstig galwegletsel te voorkomen.
Laméris, W., Vries, E.N. de, Korte, N. de, Heuff, G., Eijsbouts, Q.A.J.
Voorzitter(s): M. Besselink, chirurg, Academisch Medisch Centrum, Amsterdam & H.P.A.M. Poos, AIOS Heelkunde, Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen
Locatie(s): Baroniezaal
Categorie(ën):
Introductie
De nationale en internationale (Tokyo Guidelines 2013) richtlijnen voor de behandeling van galsteenlijden stellen dat bij het niet verkrijgen van CVS bij een laparoscopische cholecystectomie er dient te worden geconverteerd naar een open cholecystectomie. Ernstige galwegletsels worden echter gerapporteerd bij geconverteerde procedures en ook is de ervaring van huidige chirurgen met de open techniek afgenomen. Het uitvoeren van een subtotale laparoscopische cholecystectomie in plaats van converteren lijkt een veilig alternatief om ernstig galwegletsel te vermijden. Deze strategie werd in het Spaarne Ziekenhuis de afgelopen jaren toegepast en hiervan presenteren wij de resultaten.
Methoden
Er werd een retrospectieve analyse verricht van het elektronisch patiëntendossier van alle patiënten met de DBC ‘cholecystitis/cholelithiasis’ in de periode 2010-2012. De volgende gegevens werden verzameld: demografische data, beleid (conservatief/drainage/operatief), operatie-indicatie, operatietechniek, complicaties en re-interventies. De analyse richtte zich op het percentage galwegletsels en de klinische uitkomsten van patiënten waarbij een laparoscopische subtotale cholecystectomie werd uitgevoerd.
Resultaten
Er werden 1129 patiënten geïdentificeerd met de DBC ‘cholecystitis/cholelithiasis’ waarvan er bij 938 een operatieve behandeling werd uitgevoerd. Een laparoscopische cholecystectomie werd uitgevoerd bij 884 van de 938 (94%) patiënten, bij 37 (4%) patiënten een subtotale laparoscopische cholecystectomie, in 16 (2%) patiënten werd geconverteerd naar een open cholecystectomie en 1 patiënt werd primair open geopereerd. In 7 van de 884 (0.8%) laparoscopische cholecystectomieën trad ductus cysticus lekkage op. Allen werden middels ERCP succesvol behandeld. Er waren geen type B/C/D galwegletsels. De voornaamste reden voor conversie (n=16) was abdominale adhesies (n= 8, 50%), bij 3 patiënten (19%) was het niet verkrijgen van CVS de reden.
In 30 van de 37 (81%) patiënten met een subtotale laparoscopische cholecystectomie werd de galblaasrest niet gesloten. Bij 34 van de 37 (94%) patiënten werd een drain achtergelaten in de rest galblaas of het leverbed. De mediane opnameduur was 5 dagen (IQR: 3-6.5) en de mediane duur van de drain was 3 dagen (IQR: 2-5). Bij 3 van de 37 (8%) patiënten werd in verband met persisterende gallekkage een ERCP verricht. Twee patiënten (6%) presenteerde zich gedurende follow-up met klachten bij reststenen.
Conclusie
Afwijken van bestaande richtlijnen door in plaats van te converteren een laparoscopische subtotale cholecystectomie uit te voeren bij het niet verkrijgen van CVS is een veilige strategie om ernstig galwegletsel te voorkomen.