Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

CD 2014

vrijdag 23 mei 2014 9:50 - 10:00

Seksuele dysfunctie en incontinentie na laparoscopische of open resectie van rectumkanker

Abis, G.S.A., Andersson, J., Gellerstedt, M., Angenete, E., Angeras, U., Cuesta, M.A., Jess, P., Rosenberg, J., Bonjer, H.J., Haglind, E.

Voorzitter(s): T.M. Karsten, chirurg, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Amsterdam & T.S. Aukema, AIOS Heelkunde, Kennemer Gasthuis, Haarlem

Locatie(s): Brabantzaal

Categorie(ën):

Achtergrond

Er is de afgelopen jaren een sterke toename van laparoscopische chirurgie voor rectumkanker en behalve ziektevrije overleving en overall survival zijn er andere resultaten die als kernuitkomsten van deze chirurgie gezien moeten worden. Na behandeling voor rectumkanker zijn er een aantal mogelijke consequenties voor de patiƫnt zijn kwaliteit van leven, zoals seksuele dysfunctie en urine-incontinentie. Bij rectumkanker chirurgie worden zowel de zenuwbanen als de microvasculatuur gemakkelijk beschadigd waardoor de incidentie van seksuele complicaties en urine-incontinentie na open chirurgie in de range van 10-35% en 5% respectievelijk ligt. Het effect hierop van laparoscopische TME is wel beschreven, maar de resultaten zijn heterogeen.

Methoden

Deze studie werd uitgevoerd in de context van een gerandomiseerde studie (COLOR II), waarbij laparoscopische en open chirurgie voor rectum kanker wordt vergeleken.

385 patienten vulden preoperatief en 4 weken, 6, 12 en 24 maanden postoperatief de EORTC QLQ CR38 vragenlijst in. Adjusted mean differences werden gecalculeerd als een verandering van de baseline op de verschillende tijdspunten. De domeinen sexuele functie, sexueel genot, mannelijke en vrouwelijke seksuele problemen en mictie problemen zijn voor deze studie uitgelicht.

Resultaten

Er was een toename van seksuele dysfunctie en mictie problemen vier weken postoperatief, maar er waren geen significante verschillen tussen de laparoscopische of de open geopereerde groep. Preoperatief werd door 64.5% van de mannelijke patienten in de laparoscopische groep erectiele dysfunctie gerapporteerd, hetgeen verslechterde tot 81.1% 4 weken postoperatief. Voor de mannelijke patienten in de open groep was dit 55,5% en 80,5% respectievelijk. Er werd enig herstel van de seksuele functie gezien in het eerste jaar postoperatief, echter nooit tot baseline niveau. Mictieproblemen verbeterden geleidelijk tot preoperatieve niveaus.

Conclusies

Onze resultaten suggereren dat het de chirurgische procedure zelf is die de seksuele dysfunctie veroorzaakt, onafhankelijk van de chirurgische techniek. Evaluatie van seksuele dysfunctie en mictie problemen dienen te worden opgenomen in de follow-up na behandeling van het rectumcarcinoom.