Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

CD 2014

vrijdag 23 mei 2014 9:10 - 9:20

Complicaties van de EndobarrierⓇ in 165 patiënten: preventie en behandeling

Betzel, B., Koehestanie, P., Dogan, K., Homan, J., Aarts, E.O., Janssen, I.M.C., Wahab, P.J., Groenen, M.J.M., Berends, F.J.

Voorzitter(s): R. Wiezer, chirurg, Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein & B.A. Grotenhuis, AIOS Heelkunde, Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam

Locatie(s): Diezehal

Categorie(ën):

De Endobarrier® is een nieuwe therapie voor de behandeling van obesitas en diabetes mellitus type 2 (DM2) welke als een veilige en goed toepasbare behandeling wordt beschreven. Het doel van deze studie is om een overzicht te geven van het aantal en soort complicaties dat in onze serie van Endobarrier® implantaties is opgetreden. Tevens geven we een eenvoudige handleiding hoe deze te voorkomen en te behandelen.

In deze prospectieve, observationele studie kwamen patiënten in aanmerking voor een implantatie indien ze voldeden aan de volgende criteria: leeftijd 18-65 jaar, BMI 28-45 kg/m2, nuchter C-peptide >0.27 nmol/L, negatieve serum H. pylori test en gebruik van minimaal twee soorten orale antidiabetica of gebruik van insuline. Patiënten die anticoagulantia of NSAID’s gebruikten werden geëxcludeerd voor implantatie.

Tussen oktober 2007 en januari 2014 zijn 152 (92%) van de 165 patiënten succesvol geïmplanteerd en zijn er 94 Endobarriers® geëxplanteerd. In dertien patiënten kon het device niet worden geplaatst in verband met de lokale anatomie zoals een korte bulbus duodeni en scherpe angulaties in de proximale dunne darm, of afwijkingen in de bulbus.

Vervroegde explantatie ten gevolge van pijn of ongemak geschiedde in 16 (11%) patiënten. In totaal traden er 15 (10%) complicaties op: 7 (5%) patiënten leden aan een bloeding waarvan 2 arterieel, 2 (1%) patiënten ontwikkelden een pancreatitis, 1 patient (0.7%) ontwikkelde leverabcessen en 1 (0.7%) patient had een obstructie van de sleeve. Tijdens de explantatie trad er bij twee (2%) patiënten een ruptuur van de oesophagus op.

Conclusies

De Endobarrier® is succesvol in de behandeling van overgewicht en DM2 en wordt in het algemeen goed verdragen. Er traden 15 complicaties op en er waren 16 vervroegde explantaties bij 152 implantaties en 94 explantaties. Kennis van deze complicaties leidt mogelijk tot preventie en een snellere en betere behandeling. In een ziekenhuis waar implantaties en explantaties worden verricht, wordt bereikbaarheid van een chirurgisch team en interventieradioloog voor de behandeling van ernstige complicaties geadviseerd.