Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

CD 2014

vrijdag 23 mei 2014 9:20 - 9:30

Obesitas in de darmkanker chirurgie

Lijftogt, N., Manusama, E.R., Slot, V.S. van der, Henneman, D., Leersum, N.J. van, Totte, E., Wouters, M.W.J.M., Tollenaar, R.A.E.M.

Voorzitter(s): R. Wiezer, chirurg, Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein & B.A. Grotenhuis, AIOS Heelkunde, Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam

Locatie(s): Diezehal

Categorie(ën):

Obesitas is een door de World Health Organisation erkende pandemie. Op dit moment lijdt 11% van de wereldbevolking aan obesitas. Dit heeft grote gevolgen voor de kosten in de zorg wegens comorbiditeiten, een verhoogd risico bij verschillende ingrepen en procesmatige en structurele aanpassingen. Omdat niet elke obese patiënt met dezelfde risico’s te maken heeft is het van belang risicogroepen binnen deze categorie patiënten te beschrijven.

De volgende resultaten zijn gebaseerd op de gegevens uit de Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA) van 2009 tot en met 2013.

In totaal werden 30546 patiënten geïncludeerd. Hiervan waren bijna 5000 (16%) patiënten obees. De 4 meest voorkomende comorbiditeiten in de obese populatie waren vasculaire comorbiditeiten (oa. Hypertensie), diabetes, cardiale comorbiditeiten (oa. Myocardinfarct), en pulmonale comorbiditeiten (oa. COPD) (Body Mass Index (>=30 kg/m2) vergeleken met normaal gewicht (18,5-24,9 kg/m2) (P<0,001)).

Na uni- en multivariate analyse blijken patiënten met een hoog BMI ten opzichte van een normaal gewicht inderdaad een verhoogd risico op een gecompliceerd beloop te hebben, variërend met een OR van 1,4 in de eerste categorie (30-34,99 kg/m2) tot een OR van 2,3 in de 3e categorie (>=40 kg/m2) (P<0,002).

Het risico voor de morbide obese patiënt (>=40 kg/m2) met 1 of meer comorbiditeiten op gecompliceerd beloop ligt tot ongeveer 5 keer hoger (cardiovasculaire comorbiditeiten) vergeleken met een normaal gewicht en comorbiditeiten (P<0,001).

De 3 meest voorkomende algemene -en chirurgische complicaties bij obese patiënten zijn; infectieus (anders dan pulmonaal en chirurgisch), pulmonaal en cardiaal en naadlekkage, abces en platzbauch. Na analyse van de verschillende complicaties per ziekenhuis blijkt de variatie in de kwaliteit van zorg voor de obese populatie groot te zijn. Dit geldt voor zowel gecompliceerd beloop als complicaties.

Obesitas is een risicofactor voor een gecompliceerd beloop. Comorbiditeiten verhogen dit risico met bijna 5 keer in de categorie patiënten met een BMI gelijk aan of boven de 40 kg/m2. Bij de 5-jaars analyse van de opgetreden complicaties is een trend in betere resultaten zichtbaar tussen ziekenhuizen onderling. Deze ‘ best practices’ kunnen de kwaliteit van zorg nationaal en internationaal naar een hoger niveau brengen.