Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

CD 2014

vrijdag 23 mei 2014 9:10 - 9:20

Geruptureerd AAA bij de oudere patiënt

Raats, J.W., Flu, H.C., Laan, L.

Voorzitter(s): L. van der Laan, chirurg, Amphia Ziekenhuis, Breda & E.D. Wiltschut, AIOS Heelkunde, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden

Locatie(s): Auditorium

Categorie(ën):

De incidentie van het gereputeerde aneurysma van de abdominale aorta (rAAA) neemt toen in de ouder wordende patiëntenpopulatie in Nederland. De klassieke conventionele open chirurgische behandeling (OPEN) gaat gepaard met een hoge morbiditeit en mortaliteit.

EVAR (endovascular aneurysm repair) is tegenwoordig de behandeling van voorkeur in patiënten met een asymptomatisch AAA. De oudere patiënt is gelimiteerd in haar fysieke reserves en gezien het minimaal invasieve karakter van de EVAR biedt deze behandeling potentie. De huidige literatuur is schaars wat betreft de behandeling en resultaten van het rAAA in de oudere patiënt.

Het doel van deze studie was analyse te verrichten naar de invloed van leeftijd op de resultaten van behandeling bij rAAA.

Gedurende een periode van 7 jaar (januari 2005 t/mdecember 2011) werden alle rAAA patiëntengeïncludeerd en retrospectief geanalyseerd. Patiënten ondergingen een EVAR (aorta-uni-iliacaal, aorta-bi-iliacaal) of een OPEN (aortabuisprothese, aorta-bi-iliacale prothese) herstel. Pre-operatieve (patiënt karakteristieken, co-morbiditeit, vasculair risicoprofiel en aneurysma morfologie) - en post-operatieve (complicaties, re-interventies, opname dagen en mortaliteit) data evaluatie vond plaats. De geïncludeerde patiënten werden verdeeld in 3 leeftijdsgroepen: groep I <</span> 70 jaar, groep II 70-79 jaar en groep III > 80 jaar.

Twaalf patiënten (9%) werden geëxcludeerd omdat zijgeen interventie ondergingen, deze hadden een gemiddelde leeftijd 87 jaar (SD 4.6), mortaliteit was 100%.

Honderdvijftien patiënten met een rAAA werden geïncludeerd (EVAR n=23, 22%; OPEN n=82, 78%). Het aantal re-operaties was significant hoger in de EVAR groep, overleving en opnameduur waren niet significant verschillend.

De onderverdeling per leeftijdsgroep was: groep I: n=34(32%), groep II: n=59 (56%), groep III: n=12 (11%). De 1- en 5-jaars mortaliteit per groep waren respectievelijk:groep I: 23% & 47%; groep II: 37% & 53%; groep III: 42% & 83%. Er werden geen significante verschillen gevonden in complicaties, re-interventies, opname dagen en mortaliteit per leeftijdscategorie.

In de beslissing tot EVAR of OPEN in verband met een rAAA is de factor leeftijd niet doorslaggevend. EVAR na rAAA resulteert in een korte primaire opname periode, echter ook in een significante morbiditeit gedurende de follow-up.