Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

CD 2014

vrijdag 23 mei 2014 10:10 - 10:20

De rol van FDG PET-CT in de preoperatieve work up van colorectale lever metastasen

Al Ali, C., Smit, F.W., Manders, J.M.B., Liem, M.S.L.

Voorzitter(s): C. Verhoef, chirurg, Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam & H.C. van Santvoort, AIOS Heelkunde, Universitair Medisch Centrum, Utrecht

Locatie(s): Baroniezaal

Categorie(ën):

Introductie

Bij de chirurgische behandeling van colorectale levermetastasen (CLM) wordt pre-operatieve beeldvormende diagnostiek en stadiëring voornamelijk verricht middels Computed Tomografie (CT). Positron Emissie Tomografie (PET) met fluorine 18- fluorodeoxyglucose (FDG) is een beeldvormende techniek waarbij tumoren worden geïdentificeerd door glucose opname mechanismen. FDG PET-CT is een software fusie van PET data met CT-opnamen, waardoor precieze tumorlokalisatie mogelijk is. De huidige literatuur is niet eenduidig over de juiste rol van PET-CT bij CLM. Het primaire doel van deze studie was het onderzoeken van de aanvullende waarde van PET-CT in de pre-operatieve diagnostiek van CLM.  

Materiaal en methode

In een secundaire en tertiaire verwijzingscentrum voor CLM includeerden wij in een periode van 6 jaar 79 casussen van patiënten met CLM die zowel een CT als PET-CT ondergingen en eventuele chemotherapie meer dan 2 weken vooraf aan PET-CT hadden afgerond. Patiënten werden geselecteerd uit een prospectieve database en informatie werd verkregen uit elektronische patiëntendossiers. De uitkomsten van radiologische verslagen van CT en PET-CT werden geëvalueerd en ook het beleid na CT en na PET-CT werd vergeleken. Aan de hand van histopathologische uitslagen van de op CT en PET-CT verdachte laesies werden sensitiviteit en specificiteit berekend. Beschrijvende statistiek werd toegepast.

Resultaten

Patiënten hadden ten tijde van PET-CT onderzoek een leeftijd tussen 41 en 83 jaar (gemiddeld 65.2 jaar, SD±9.4), waarvan er 49 man waren (62%) en 30 vrouw (38%). In 17/79 gevallen (21.5%) zijn met PET-CT metastasen buiten de lever gedetecteerd. In 13/79 gevallen (16.5%) is een wijziging in beleid opgetreden door uitkomsten van PET-CT: er werd definitieve zekerheid verkregen over aanwezigheid van CLM (N=5), recidief colorectaal carcinoom werd gedecteerd (N=1) welke werd gereseceerd, metastasen buiten de lever werden gedetecteerd (N=5) welke aanvullend histopathologisch onderzoek vereisten en het operatief beleid veranderde (N=2). Sensitiviteit en specificiteit waren voor CT respectievelijk 90.8% en 35.3% en voor PET-CT respectievelijk 62.2% en 82.6%.

Discussie en conclusie

FDG PET-CT kan juist worden gebruikt in de pre-operatieve diagnostiek van colorectale levermetastasen. De uitkomsten van PET-CT leidde in een aanzienlijk aantal gevallen tot een verandering van het beleid. Of het kosten effectief is bij routineus gebruik, gezien de huidige oplopende kosten in de zorg, staat open voor discussie.