Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

CD 2014

donderdag 22 mei 2014 12:30 - 13:30

Multispectrale optoacoustische tomografie van het onderbeen van gezonde vrijwilligers.

Wouters, P.C.R., Timmermans, A.C., Wouters, P.C.R., Ntziachristos, V., Taruttis, A., Dam, G.M. van

Locatie(s): NVvH Lounge

Categorie(ën):

Multispectrale optoacoustiche tomografie (MSOT) is een niet-invasieve hybride beeldvormende modaliteit, die gebruik maakt van laserlicht excitatie van weefsel en een ultrasone (echo) ontvanger voor signaal detectie. Het gebruik van deze techniek op mensen is niet eerder beschreven. In deze pilot studie onderzochten wij de toepasbaarheid van MSOT in het niet-invasief afbeelden van oppervlakkige arteriën, venen en bepalen van oxygenatie hiervan in onderbenen van gezonde vrijwilligers.

Bij tien gezonde vrijwilligers (vijf mannen, vijf vrouwen) werd op 7 oriëntatiepunten (op proximale 1/3 van het onderbeen ter plaatse van het anterieure en diepe posterieure compartiment, crista tibiae, arterie tibialis posterior en dorsalis pedis, mediale zijde en topzijde van de hallux) zowel met MSOT als echo duplex (ter referentie) tot een diepte van 12mm gekeken. Hiernaast werd met pulseoxymetrie de saturatie gemeten en een enkel-armindex werd verricht.

In alle tien vrijwilligers kon er met MSOT onderscheid gemaakt worden tussen arteriën en venen door een verschil in geoxygeneerd hemoglobine. Oppervlakkige venen en arteriën konden in beide compartimenten a vue gebracht worden. Bij 8 vrijwilligers was het periost van het bot van de tibia zichtbaar met MSOT. De arterie tibialis posterior en dorsalis pedis waren goed af te beelden met MSOT. Hiernaast waren zeer oppervlakkige kleine arteriën en venen in de hallux duidelijk te zien met de MSOT, deze waren niet zichtbaar op de echo doppler. Bij geen van de vrijwilligers was er sprake van schade door het gebruik van de laser.

Uit deze pilot studie kunnen we concluderen dat MSOT een veilige manier is om weefsels in het onderbeen af te beelden, arteriën en venen te onderscheiden en de oxygenatie te bepalen. De gegevens uit deze pilot studie kunnen gebruikt worden om verdere fysiologische metingen te verrichten en in toekomstig onderzoek naar pathologische afwijkingen met deze veelbelovende techniek.